Redukcja

Przy budowaniu umięśnionej sylwetki kluczowa jest dieta. Warto odpowiednio dopasowywać kalorykę do aktualnych potrzeb. Oczywiście niezbędne są okresy, kiedy tyjemy. Dopiero na tej podstawie będziemy w stanie rozwijać tkankę mięśniową. Jednak po tym powinna nastąpić redukcja. Umożliwi nam pozbycie się nadmiaru zgromadzonego tłuszczu. Równocześnie sylwetka będzie znacznie lepiej zarysowana i bardziej efektowna. Należy jednak pamiętać, że cały proces musi być bardzo dobrze rozplanowany. Chudnięcie może negatywnie wpływać na kondycję całego organizmu. Szczególnie jeśli jest nagłe i wiąże się ze znacznym ograniczeniem ilości pokarmu. O wiele lepiej sprawdzają się stopniowe zmiany, które są bardzo powoli wprowadzane. Możemy mieć wtedy pewność, że poszczególne układy dość sprawnie dostosują się do nowych warunków. Na samym początku musimy obliczyć nasze podstawowe zapotrzebowanie. Bierze się tu pod uwagę kilka czynników, które będą zmieniać się z czasem. Z tego powodu musimy co pewien czas ponawiać określanie tej wartości. Najważniejsze jest, aby uwzględniać aktualną wagę, wiek, wzrost oraz aktywność fizyczną jaką mamy zaplanowaną w najbliższym czasie. Następnie musimy oszacować ile kalorii na redukcji zamierzamy jeść. Niezbędny jest tu oczywiście deficyt. Tylko wtedy organizm przestawi się na pozyskiwanie energii z zapasów i rozpocznie spalanie nagromadzonych tłuszczy. Przełoży się to na powolną utratę wagi. Przyjmuje się, że zmiany należy wprowadzać raz na tydzień lub nawet rzadziej. W takim przypadku będzie to bardzo łagodny, ale równocześnie efektywny proces. Jednak sam deficyt nie może być zbyt duży. Najlepiej jest decydować się na ograniczenia sięgające stu kalorii. Metabolizm nie dozna wtedy szoku i będzie funkcjonował prawidłowo. W skrajnych przypadkach znacznego zmniejszenia ilości pożywienia mogłoby dojść nawet do wzmożonego magazynowania wody. Oczywiście jesteśmy w stanie modyfikować ogólną kalorykę przy pomocy dodatkowych intensywnych ćwiczeń. Daje nam to ogromne możliwości jeśli chodzi o dopasowanie jadłospisu do aktualnych potrzeb. Możemy wtedy pozwolić sobie od czasu do czasu na obfite posiłki, które odrobinę przewyższają ogólną kalorykę. Jednak kluczowe jest wtedy, aby zadbać o spalenie tego nadmiaru energii. Pomocne mogą być przy tym ćwiczenia takie jak jazda na rowerze lub biegi. Im bardziej intensywne i męczące są dla nas tym lepiej. Jednak należy pamiętać, że wszystkie kwestie związane z treningiem i aktualną dietą muszą być odpowiednio rozplanowane. Niezbędna jest do tego przynajmniej podstawowa wiedza dotycząca funkcjonowania organizmu człowieka. Na samym początku dobrym rozwiązaniem może być korzystanie z pomocy specjalisty. Mamy wtedy pewność, że wszystko jest indywidualnie dostosowane do naszych warunków oraz oczekiwań. Zyskujemy również możliwość konsultowania się w przypadku jakichkolwiek problemów. Motywowanie się jest wtedy znacznie łatwiejsze. Zmniejsza się ryzyko porzucenia diety po kilku tygodniach. Szczególnie jeśli uwzględnia nasze ulubione potrawy.

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Please enter your comment!
Please enter your name here