Kwasy Omega-6 powinny regularnie pojawiać się w diecie każdego człowieka. Niestety organizm ich samodzielnie nie wytwarza, dlatego koniecznie jest dostarczanie zdrowych tłuszczów wraz z pożywieniem. Substancja ta znajduje się głównie w produktach pochodzenia roślinnego. Dlatego warto się dowiedzieć po jakie produkty sięgnąć oraz poznać ich dobroczynny wpływ na nasze zdrowie.
Co warto wiedzieć o Omega-6?
Wspomniane kwasy należą do grupy niezbędnych nienasyconych kwasów tłuszczowych, czyli tak zwanych NNKT. Jednocześnie substancja ta uznawana jest za dobry tłuszcz, ponieważ chroni człowieka przed wieloma schorzeniami. Jest to możliwe, gdyż zawiera w swoim składzie sporo wartościowych elementów. Kwasy Omega-6 to: kwas linolowy (LA), kwas gammalinolenowy (GLA) oraz kwas arachidonowy (AA/ARA).
Kwas ten można znaleźć w kapsułkach Oeparol, będących skutecznym suplementem diety. Ich zastosowanie pozwala uzupełnić dietę w wielu przypadkach, zwłaszcza gdy borykamy się z problemami dotyczącymi skóry. Odpowiednio dopasowana kuracja wzbogacona o kapsułki przywraca skórze dawny blask, nawilżenie, jędrność oraz elastyczność, a także piękny wygląd. Dzięki temu można zapomnieć o wielu niedoskonałościach, które do tej pory były widocznie na skórze.
Jak wspomniano, kwasy te pochodzą głównie z pożywienia pochodzenia roślinnego. Tu należy wymienić między innymi:
– olej z nasion wiesiołka,
– awokado,
– sezam,
– migdały,
– olej rzepakowy,
– olej słonecznikowy
– czy choćby oliwę z oliwek.
Dla zachowania cennych właściwości tych produktów, warto chociaż w części dań spożyć je w formie surowej. Wraz z temperaturą tracą one sporo wartości, dlatego powinno się unikać smażenia.
Zalety kwasów Omega-6
Substancja ta znajduje się w kapsułkach Oeparol, które wykazują pozytywne oddziaływanie na skórę oraz ludzkie zdrowie. Zastosowanie tego produktu zawierającego w swoim składzie olej z nasion wiesiołka tłoczony na zimno sprawia, że organizm skuteczniej walczy z problemami zdrowotnymi. Wśród nich należy wymienić: alergie, choroby skóry, nadciśnienie tętnicze, podwyższony poziom cholesterolu, zaburzenia hormonalne i znacznie więcej.
Należy zauważyć, że kwasy Omega z grupy 6 biorą udział w wspieraniu odporności, poprawiają pracę układu nerwowego, są składnikiem błon komórkowych oraz skutecznie chronią przed rozwojem stanów zapalnych. Pozytywny wpływ tej grupy substancji obserwowany jest tylko w przypadku zachowania umiaru dotyczącego spożywania tej substancji oraz właściwej proporcji pomiędzy kwasami Omega 3 i Omega 6.