Jakimi owocami zajadają się Polacy?

Owoce to bardzo smaczna i zdrowa przekąska. Można je jeść przez cały rok i nigdy nam się nie znudzą. To chyba przez ich słodki i orzeźwiający posmak są takie popularne. Owoce są też źródłem wielu witamin i minerałów. Doskonale nadają się też na sałatki i soki pitne. Z owoców wytwarza się także musy dla niemowląt czy pyszne, lekkostrawne kaszki. Można je więc spożywać od pierwszych miesięcy życia.

Które owoce w naszym kraju cieszą się uznaniem? Bardzo popularne są jabłka, bo one mają najlepsze warunki do rozwoju. Sprzyja im klimat Polski, który jest przejściowy, co oznacza, że u nas pogoda jest bardzo dynamiczna. Jednak okresy suszy, jak i obfitych opadów, nie utrzymują się zbyt długo. Jabłka są też bardziej odporne na zmiany temperatur i odpowiednio przechowywane mogą przetrzymać silne mrozy. Jedyne co im nie sprzyja to wilgoć, bo ona przyśpiesza proces ich gnicia. Nadmierne ciepło w magazynach sprawia, że ich skórka marszczy się, a one tracą swój wyjątkowy smak. Jabłek używa się do pieczenia ciast i produkcji dżemów. Idealnie nadają się do takich dań jak naleśniki czy pierogi.

Popularnym owocem są także śliwki. Rozróżnia się wiele gatunków tego owocu, jednak da machy i węgierki są najbardziej rozpowszechnione. Śliwki najbardziej lubią wilgotne podłoże i nasłonecznione miejsca. Dzięki temu mogą czerpać z gleby tyle składników mineralnych, ile im aktualnie potrzeba. Są bardzo słodkie i mają w środku mnóstwo pysznego miąższu. Robi się z nich powidła, które można położyć na kanapce lub zjeść prosto ze słoika. Śliwek dodaje się do takich dań jak bigos czy knedle. Gruszka też należy do ulubionych przysmaków polskich rodzin. Najczęściej zjada się ja na surowo, bo w takiej formie jest najsmaczniejsza. Jednak może być składnikiem ciast czy deserów. Wspomaga ona procesy trawienne człowieka i jest łatwa w uprawie. Jest też odporna na wszelkie zarazy i wirusy.

Polacy też chętnie zajadają się bananami, mandarynkami czy brzoskwiniami. Chociaż tych owoców nie hoduje się w Polsce- są one dostępne w każdym większym supermarkecie. Ich cena jest dosyć wysoka, bo sprowadza się je z dalekich krajów o bardzo ciepłym klimacie. Najczęściej są one przewożone na statkach w specjalnych skrzyniach, które zapobiegają ich zepsuciu. Co do jakości, z tym bywa różnie. Nie wszyscy przewoźnicy dbają odpowiednie przechowywanie owoców, co później przekłada się na ich wygląd. I w ten o to sposób na półki trafiają banany czy mandarynki, które są mocno sfatygowane i nadają się bardziej do wyrzucenia niż do jedzenia.

Co wiec sprawia, że ludzie je kupują. Egzotyczne owoce nie tuczą. Ile kcal ma brzoskwinia, tym mało kto się interesuje. W końcu owoce zawierają znacznie mniej cukru niż na przykład słodycze, więc nie mogą być przecież zbyt kaloryczne. Do tego łatwo się je przechowuje, bo można trzymać je w lodówce nawet przez 2 lub 3 dni. Banany, mandarynki i brzoskwinie świetnie sprawdzają się jako przekąski na przyjęciach. Dzieci po prostu je uwielbiają, a i dorośli nie stronią od jedzenia takich specjałów. Po nich przynajmniej nie boli brzuch.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *