Ile gotować ciecierzycę? Zdradzamy sekret!

W ostatnich kilku latach bardzo popularnym daniem stał się hummus. To uwielbiane zwłaszcza przez wegan i wegetarian danie można kupić już praktycznie wszędzie. Hummus, który spotykamy w sklepach i w restauracjach ma przeróżne smaki, dodatki i konsystencje. Ale wciąż danie to jest drogie. Dlatego w Internecie możemy znaleźć bardzo dużo przepisów, jak zrobić hummus we własnym domu. To świetny sposób na to, żeby zrobić hummus samodzielnie i przy okazji zaoszczędzić trochę pieniędzy. Głównymi składnikami klasycznego hummusu jest ciecierzyca, pasta sezamowa (tahini), sok z cytryny, czosnek, woda oraz przyprawy w postaci pieprzu i soli. Wszystkie te składniki należy ze sobą połączyć i zblendować tak, aby uzyskać konsystencję pasty. W sieci oprócz przepisów na hummus pojawia się przy okazji informacja, ile gotować ciecierzyce. Jest to niezmiernie ważne, dlatego, że aby przygotować pyszny hummus, należy w odpowiedni sposób przygotować ciecierzycę. Sprawdź, ile gotować ciecierzyce tak, aby uzyskać idealny składnik do pysznego hummusu!

Aby odpowiedzieć sobie na pytanie, ile gotować ciecierzyce, musimy zaznaczyć, że na ugotowanie ciecierzycy musimy wygospodarować trochę czasu. Bowiem sam proces gotowania ciecierzycy zaczynamy od jej namoczenia w zimnej wodzie. Należy przygotować sobie większe naczynie, dlatego że w czasie moczenia ciecierzycy lubi ona podwajać swoją objętość. Na 1 szklankę suchej ciecierzycy przypadają 3 szklanki wody. Do wody możemy dodać łyżeczkę sody oczyszczonej, która przyspieszy całą operację moczenia ciecierzycy. Tak przygotowaną ciecierzycę moczymy przez około 10 godzin. Najlepiej namoczyć ciecierzycę dzień przez planowanym przygotowaniem hummusu, dlatego że im później zaczniemy ją moczyć, tym później będziemy rozkoszować się hummusem. Od razu uprzedzamy, że nie można gotować surowej ciecierzycy. Oczywiście można sprawdzić, ile gotować ciecierzyce surową, by była całkowicie miękka, jednak w naszej opinii jest to nie najlepszy pomysł. Stracimy tylko czas, a ciecierzyca będzie do wyrzucenia.

Wiemy już, że ciecierzycę należy moczyć, ale ile gotować ciecierzyce po całej operacji moczenia jej w wodzie? Czas gotowania ciecierzycy niestety jest bardzo długi, zatem kolejny raz musimy uzbroić się w cierpliwość. Ciecierzyca gotuje się nawet przez 1,5 godziny na małym ogniu. Tak długi czas oczekiwania może niejedną osobę zniechęcić, jednak warto na ugotowaną ciecierzycę poczekać, by rozkoszować się smakiem hummusu. Znany jest jeden sposób, aby przyspieszyć gotowanie się ciecierzycy. Możemy dodać do niej surowego ziemniaka albo łyżeczkę sody oczyszczonej. Te dwa składniki mogą wpłynąć na to, że gotowanie ciecierzycy będzie krótsze. Ile gotować ciecierzyce z ziemniakiem albo z dodatkiem sody? Gotowanie może zająć nam wówczas około godziny. Także jak widzimy, to ile gotować ciecierzyce, zależy do tego, co do niej dodamy.

Jeśli nie mamy cierpliwości do tego, ile gotować ciecierzyce, zawsze możemy kupić ugotowaną ciecierzycę w puszce. Z takiej ciecierzycy zrobimy hummus w ekspresowym tempie.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *