Dieta

Jadłospis zawsze powinien być odpowiednio zbilansowany. Tylko wtedy mamy gwarancję, że prawidłowo dbamy o kondycję organizmu. Poszczególne wartości muszą odpowiadać konkretnemu zapotrzebowaniu. Kluczowe jest oczywiście oszacowanie kaloryki. Należy robić to przy pomocy jak najbardziej szczegółowych wzorów. Biorąc pod uwagę dużą ilość zmiennych, jesteśmy w stanie otrzymać wartość zgodną z rzeczywistością. Z uwagi na to warto skupić się na uwzględnieniu wielu informacji. Podstawą jest oczywiście wzrost oraz aktualna waga. Jednak dodatkowo bardzo pomocne mogą być także wiek i aktywność fizyczna. Te dwie cechy warunkują tempo przemian metabolicznych oraz ilość zużywanej energii. Może mieć to znaczny wpływ na proces spalania materiału zapasowego, który odbywa się w trakcie dnia. W ten sposób uzyskujemy wartość, na której możemy się opierać. Jednak warto pamiętać, że wszelkie dodatkowe treningi i nieuwzględniony w obliczeniach wysiłek sprawia, że nasze zapotrzebowanie wzrasta. Jest to szczególnie pożądane przy odchudzaniu. Im więcej energii zużyjemy tym lepiej. Możemy wtedy znacznie skuteczniej pozbyć się nadmiaru tłuszczu lub pozwolić sobie na nieco większy posiłek. Jednak nadal poszczególne wartości powinny być przez nas dokładnie monitorowane. Nie możemy pozwolić sobie na zbyt duże odchylenia. Mogłyby znacznie spowolnić uzyskiwanie oczekiwanych przez nas efektów. Najważniejsze jest, aby określić ile kcal dziennie będziemy spożywać. W takim przypadku znacznie łatwiej stworzymy spójny jadłospis. Oczywiście możemy pozwolić sobie czasami na niewielkie niedociągnięcia. Jednak powinny być korygowane w następnym dniu. Przyjmuje się, że podstawą jest pilnowanie ogólnej wartościowości diety. Pomocne mogą być przy tym specjalne aplikacje. Po wpisaniu konkretnego produktu oraz jego wagi obliczają nam ile kalorii zjedliśmy. Da nam to możliwość tworzenia jadłospisu na bieżąco. Nie musimy wcale planować tego z dużym wyprzedzeniem. Jednak należy wtedy zachować ostrożność. Cenną wskazówką mogą być dla nas szczegółowe zestawienia makroskładników. Warto pilnować, aby tłuszcze oraz białka były dostarczane przynajmniej w ilości określanej jako niezbędna. W zależności od ogólnej kaloryki wartość ta może ulegać zmianie. Jednak musimy pamiętać, że organizm sam nie potrafi syntetyzować tych związków. Z uwagi na to konieczne jest uwzględnianie ich w posiłkach. Przy budowani mięśni szczególnie potrzebne jest białko. Aminokwasy w idealnych proporcjach znajdziemy w jajkach. Możemy być wtedy pewni, że zostaną prawidłowo wchłonięte i w pełni wykorzystane w procesach budulcowych. Przełoży się to na wygląd całego ciała. Jednak poza makroskładnikami występują również nieco mniejsze związki, które odgrywają znaczącą rolę. Witaminy oraz minerały biorą udział w wielu przemianach metabolicznych. Ich niedobory mogą być bardzo niebezpieczne. Szczególnie jeśli utrzymują się przez dłuższy czas. Warto kontrolować ich zawartość w diecie i sięgać po różnorodne gatunki warzyw, które są doskonałym źródłem.

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Please enter your comment!
Please enter your name here